top of page
Olay Ä°nceleme

 

Hem okul çevresi hem diğer eğitim içeriğinde kültürel ve cinsiyet duyarlı pedagojiler ve çeşitlilik yönetimiyle ilgili iyi uygulamaların olduğu farklı olay incelemeleri verilecek. Bu olay incelemeleri okulun veliler, öğretmenler, öğrenciler, araştırmacılar ve eğitimciler arasındaki değişim, yansıma ve çatışma alanı olarak çalışabileceğini gösterecektir.

Çalıştay/ Grup çalışması

 

 

Öğreniciler bu iyi uygulamaları kendi profesyonel tecrübeleriyle kıyaslayacak ve diğer katılımcılarla tartışarak araştırma sorusu olarak konu belirleyecekler.

YÃœZ YÃœZE DERS
 

Dersler katılımcı metodun temel ilkeleri ve etkin araÅŸtırma yöntemlerini samimi ve katılımcı ders ortamında sunmayı hedeflemektedir. 

 ÃœNÄ°TE İÇERİĞİ

 

  • Faaliyet araÅŸtırması ve katılımcı yöntemlere giriÅŸ

  • Okul ortamında katılımcı yöntemlerde bulunan atölye/takım faaliyetleri

  • EÄŸitimde çeÅŸitlilik yönetiminin iyi uygulamaları ile ilgili durum araÅŸtırmalarının analizi 

HEDEFLER

 

  • Öğrenenleri, çeÅŸitliliÄŸi öğrenme sürecinde pozitif bir durum olarak düşünmelerine teÅŸvik etmek

  • Katılımcıların, çeÅŸitliliÄŸin sübjektif algıya baÄŸlı olduÄŸuna dair farkındalıklarını arttırmak

  • Devlet okulu imajını demokrasinin uygulanabildiÄŸi, tartışılabildiÄŸi ve analiz edilebildiÄŸi bir yer olarak yeniden onarmak

BÄ°LGÄ°

 

DÃœZEY                                 AYÇ, düzey 6

 

AKTS                                  1

 

ÖĞRETÄ°M DÄ°LÄ°                      Ä°ngilizce, Almanca, Yunanca, Ä°talyanca, Ä°spanyolca, Türkçe

Ãœnite 3- Demokrasi için temel olan ve öğrenme için kaynak olarak çeÅŸitlilik

ETKÄ°NLÄ°KLER

 

Öğrenme etkinlikleri yüz yüze dersler, takım çalışmaları ve bireysel ev ödevleri ve e-öğrenme oluÅŸacaktır. Yüz yüze derslerle birlikte katılımcılardan, hem bireysel hem de takım çalışmalarında, bazı gerçek yaÅŸam deneyimlerine iliÅŸkin analizlerdeki katılımcı yöntemlere dair teorik bilgilerini uygulamaları ve sonunda sınıf hakkında ve kursun bu bölümünü kolaylaÅŸtırıcı rolü olduÄŸu varsayılan öğretmen hakkındaki inanç ve düşüncelerini tartışmaları istenecektir.  Yansıtma ve analiz saÄŸlamak amacıyla öğrenenlere farklı materyaller sunulacaktır: çeÅŸitlilik yönetiminde iyi uygulamalar ile iliÅŸkili derinlemesine görüşmeler, videolar, yazılı ve görsel dokümanlar. Tüm bu materyaller online platform üzerinde ulaşılabilir olacaktır.

Photo acknowledgements: Martin Brent / Staffordshire University

Demokrasi becerilerinin uygulandığı, tartışıldığı ve analiz edildiÄŸi yerler olan Deweyan’nın devlet okulları vizyonundan etkilenerek Ãœnite 3 ayrımcılığın tek sebebi olarak algılanan  çeÅŸitliliÄŸi öğrenme sürecine deÄŸer katan bir ÅŸey olarak algılanmasına dönüştürmek niyetindedir. Öğretmenler çeÅŸitliliÄŸin sübjektif algıya baÄŸlı olduÄŸunun farkında olmalıdırlar: sık sık çatışma durumu ortaya koyan bu sübjektif algı, okul çevrelerini olduÄŸu kadar toplumu da kontrol altında tutan görünmeyen güç iliÅŸkilerinden dolayıdır. Okul çevresinde katılımcı ve dönüşlü metotlar öğrenmenin kaynağı olarak çeÅŸitlilik üzerine odaklanmasına yardımcı olur.

 

Ünite 3’te katılımcılardan niteliksel araştırma stratejileri içinde belirli yeterlilikleri oluşturmaları ve eğitim ortamı içerisinde çeşitlilik yönetiminde uygulamak için ve öğrenme toplulukları olarak sınıflarını-gruplarını organize etmek için (örneğin; herkesin öğrenme sürecine katkıda bulunabildiği açık demokratik ortamlar gibi.) katılımcı yöntemleri oluşturmaları beklenmektedir. Kendi didaktik uygulamaları hakkında refleksif bir bakış açısı benimsemek ve bazı iyi uygulamalar ile kendi deneyimlerini karşılaştırmak demek öğretmenlerin dersi kendi okul çevrelerine taşıyabildikleri aktif pedagojik yöntemlere odaklanan bir eğitim topluluğu haline getirmesi demektir.

Ãœnite 3’ün ilk bölümü eÄŸitim çevresinde katılımcı metoda teorik olarak ve uygulamalı olarak derin bir analiz yapmaya odaklanmıştır. Özellikle öğrenenler, onların çeÅŸitlilik konusundaki algılarını ve öğrenciler arasındaki çatışma ve  ayırımcılığı ortadan kaldırmada kullanılan yöntemleri yansıtan eylem araÅŸtırmalarını eÄŸitimsel bir araç olarak kullanmaları için teÅŸvik edileceklerdir. Ä°kinci aÅŸamada, katılımcılar aynı zamanda, hem okul ortamında hem de öteki eÄŸitim ortamlarında çeÅŸitlilik yönetimi ve/veya kültür ve cinsiyet duyarlı pedagojiler ile ilgili iyi uygulamalara iliÅŸkin durum çalışmalarını içeren deneyimlerini karşılaÅŸtırarak kendi didaktik uygulamalarını ortaya koymaları cesaretlendirileceklerdir. Öğrenenler, bu iyi uygulama deneyimlerini kendi profesyonel deneyimleri ile karşılaÅŸtıracak, diÄŸer öğrenenler ile tartışacak ve araÅŸtırma soruları olarak konular belirleyeceklerdir.

 

Öğrenme etkinlikleri yüz yüze dersler, takım çalışmaları ve bireysel ev ödevlerinden oluÅŸacaktır. Yüz yüze derslerle birlikte katılımcılardan, hem bireysel hem de takım çalışmalarında, bazı gerçek yaÅŸam deneyimlerine iliÅŸkin analizlerdeki katılımcı yöntemlere dair teorik bilgilerini uygulamaları ve sonunda sınıf hakkında ve kursun bu bölümünü kolaylaÅŸtırıcı rolü olduÄŸu varsayılan öğretmen hakkındaki inanç ve düşüncelerini tartışmaları istenecektir.  Yansıtma ve analiz saÄŸlamak amacıyla öğrenenlere farklı materyaller sunulacaktır: çeÅŸitlilik yönetiminde iyi uygulamalar ile iliÅŸkili derinlemesine görüşmeler, videolar, yazılı ve görsel dokümanlar. Tüm bu materyaller online platform üzerinde ulaşılabilir olacaktır.

bottom of page