top of page

Θεματική Ενότητα 3- Η διαφορετικότητα ως πηγή μάθησης και μια βάση για τη δημοκρατία

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

ΕΠΙΠΕΔΟ EQF  επίπεδο 6

 

ECT 1

 

ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ :  Αγγλικά, Γερμανικά, Ελληνικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Τουρκικά

Εμπνευσμένο από το όραμα του Dewey, https://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_and_Education )  για την χρήση των δημόσιων σχολείων ως χώρων όπου μπορούν να ασκηθούν, να συζητηθούν και να αναλυθούν οι αρχές της δημοκρατίας. Η τρίτη ενότητα  σκοπεύει να αντιστρέψει την κοινή αντίληψη της διαφορετικότητας ως μια απλή λογική της διάκρισης και να την εξετάσει σαν  προστιθέμενη αξία στη μαθησιακή διαδικασία. Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διαφορετικότητα βασίζεται στην υποκειμενική αντίληψη: αν, δηλαδή, η διαφορετικότητα αποτελεί συχνά αιτία συγκρούσεων, οφείλεται στις λανθάνουσες σχέσεις εξουσίας που υπάρχουν στην κοινωνία, αλλά και στο σχολικό περιβάλλον. Οι συμμετοχικές και αναστοχαστικές μέθοδοι στο σχολικό περιβάλλον επικεντρώνονται στη διαφορετικότητα και την καθιστούν πηγή μάθησης. Στην Ενότητα 3 οι συμμετέχοντες αναμένεται α)να χτίσουν ειδικές ικανότητες μέσω των στρατηγικών ποιοτικής έρευνας, β) να εφαρμόσουν συμμετοχικές μεθόδους για τη διαχείρισης της διαφορετικότητας στο εκπαιδευτικό περιβάλλον, και γ) να οργανώσουν τις τάξεις τους σε κοινότητες μάθησης, δηλαδή ως ανοικτό, δημοκρατικό περιβάλλον όπου ο καθένας είναι σε θέση να συμβάλει στην μαθησιακή διαδικασία. Η υιοθέτηση της αναστοχαστικής προοπτικής κατά τη διδακτική διαδικασία και η αντιμετώπιση των εμπειριών μέσα από καλές πρακτικές, έχει σκοπό να δημιουργήσει μια εκπαιδευτική κοινότητα, εστιασμένη σε ενεργές μεθόδους παιδαγωγικής,  που οι εκπαιδευτικοί μπορούν να φέρουν στο σχολικό τους περιβάλλον.

 

Το πρώτο μέρος της τρίτης Ενότητας θα επικεντρωθεί σε βάθος τόσο στη θεωρητική όσο και στη πρακτική ανάλυση των συμμετοχικών μεθόδων στα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Ειδικότερα, οι μαθητευόμενοι θα πρέπει να ενθαρρύνονται α)στη χρησιμοποίηση των ερευνών δράσης ως εκπαιδευτικών εργαλείων που στοχεύουν στον προβληματισμό σχετικά με τη δική τους αντίληψη για τη διαφορετικότητας και β) στη χρησιμοποίηση καλών πρακτικών και μεθόδων για τη διαχείριση των συγκρούσεων και των διακρίσεων μεταξύ των μαθητών. Στη δεύτερη φάση, στο πλαίσιο του αναστοχασμού, οι συμμετέχοντες θα μάθουν να συγκρίνουν τις εμπειρίες που αποκομίζουν κατά τη διδακτική διαδικασία- με διάφορες μελέτες περίπτωσης καλών πρακτικών, που αφορούν τη διαχείριση της διαφορετικότητας (μεθόδους διαχείρισης πολιτισμικών ζητημάτων, ισότητας των φύλων κλπ) - τόσο στο σχολικό περιβάλλον άλλα και σε κάθε εκπαιδευτικό πλαίσιο, - γεγονός που αποδεικνύει ότι το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος χώρος συζήτησης, προβληματισμού και αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε γονείς, δασκάλους, μαθητές, ερευνητές και εκπαιδευτές. Οι εκπαιδευόμενοι θα συγκρίνουν αυτές τις καλές πρακτικές με τις δικές τους επαγγελματικές εμπειρίες, θα συζητήσουν με τους άλλους εκπαιδευόμενους και θα εντοπίσουν παρόμοια θέματα ή ερωτήματα προς συζήτηση.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

  • Εισαγωγή στην έρευνα-δράση και τις συμμετοχικές μεθόδους

  • Εργαστήρια / ομαδικές δραστηριότητες για τις συμμετοχικές μεθόδους στο σχολικό περιβάλλον

  • Ανάλυση των μελετών περίπτωσης που αφορούν τις καλές πρακτικές διαχείρισης της διαφορετικότητας στην εκπαίδευση

 

ΣΤΟΧΟΙ

 

  • Να προκαλέσει τους μαθητές να σκεφτούν τη διαφορετικότητα ως ένα σημαντικό κεφάλαιο στη διαδικασία της μάθησης

  • Να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων και να γίνει κατανοητό ότι η διαφορετικότητα εξαρτάται από την υποκειμενική αντίληψη

  • Να αποκατασταθεί η εικόνα του δημόσιου σχολείου ως ένα μέρος όπου η δημοκρατία μπορεί να εφαρμοστεί, να συζητηθεί και να αναλυθεί

Δραστηριότητες

 

Οι Μαθησιακές δραστηριότητες έχουν τις εξής μορφές: διαλέξεις πρόσωπο με πρόσωπο, ομαδικές δραστηριότητες, ατομικές εργασίες και διαδικτυακά μαθήματα (e-learning). Σε συνδυασμό με τις διαλέξεις, οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να εφαρμόσουν τις θεωρητικές τους γνώσεις για τις συμμετοχικές μεθόδους με στόχο την ανάλυση μελετών περίπτωσης από την καθημερινή τους ζωή. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες συζητούν τις πεποιθήσεις και τις σκέψεις τους μεταξύ τους, αλλά και με τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αναλαμβάνουν το ρόλο του διαμεσολαβητή σε αυτή τη φάση του μαθήματος. Τέλος, διαφορετικού είδους υλικό θα παρέχεται  στους εκπαιδευόμενους , προκειμένου να ενισχυθεί ο αναστοχασμός και η περαιτέρω ανάλυση: αναλυτικές συνεντεύξεις, βίντεο, κείμενα και φωτογραφικό υλικό σχετικό με τις καλές πρακτικές για τη διαχείριση της διαφορετικότητας κλπ. Το υλικό θα είναι διαθέσιμο και  στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Μελέτες Περίπτωσης

Διαφορετικές μελέτες περίπτωσης καλών πρακτικών σχετικά με τη διαχείριση της διαφορετικότητας στο σχολικό αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, θα δοθούν στους εκπαιδευόμενους. Οι μελέτες αυτές, καταδεικνύουν  ότι το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος ανταλλαγής απόψεων και αναστοχασμού ανάμεσα στους γονείς, τους δασκάλους, τους φοιτητές, τους ερευνητές και τους εκπαιδευτές.

Διαλέξεις Πρόσωπο με Πρόσωπο

Στόχος μέσα από τις διαλέξεις είναι να γίνουν αντιληπτές οι βασικές αρχές των συμμετοχικών μεθόδων αλλά και η μεθοδολογία των ερευνών δράσης  αυμπεριλαμβανομένου ενός φιλικού και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλοντος.

Εργαστήρια / Ομαδική εργασία

Οι μαθητευόμενοι θα συγκρίνουν την εμπειρία που αποκόμισαν από τις καλές πρακτικές με τις πρακτικές της επαγγελματικής τους εμπειρίας, θα συζητήσουν με τους υπόλοιπους εκπαιδευόμενους και θα εντοπίσουν τα περαιτέρω θέματα για έρευνα με την μέθοδο των ερωταποκρίσεων.

Photo acknowledgements: Martin Brent / Staffordshire University

bottom of page