top of page

Θεματική Ενότητα 5- Διαμεσολάβηση και τεχνικές επίλυσης των συγκρούσεων

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 

ΕΠΙΠΕΔΟ EQF  επίπεδο 6

 

ECT 1

 

ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: Αγγλικά, Γερμανικά, Ελληνικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Τουρκικά

Όπου υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν και συγκρούσεις. Σύγκρουση προκύπτει από τις διαφορετικές απόψεις και προοπτικές των ανθρώπων. Η σύγκρουση είναι μια φυσιολόγικη αντίδραση. Όταν επικρατεί δε σημαίνει απαραίτητα κάτι αρνητικό, εφόσον οι άνθρωποι που εμπλέκονται ξέρουν πώς να τη διαχειριστούν. Το σχολικό περιβάλλον δεν είναι πολύ διαφορετικό από τον «έξω κόσμο». Ο κύριος στόχος αυτής της ενότητας είναι να μεταδώσει την ιδέα ότι η σύγκρουση είναι κάτι φυσικό και ότι υπάρχουν τεχνικές διαμεσολάβησης και επίλυσης των συγκρούσεων.

 

Στον κόσμο του σήμερα, τα περιβάλλοντα μάθησης είναι γεμάτα με ασυμμετρίες που βασίζονται στη διαφορετικότητα. Αυτές οι μορφές διαφορετικότητας μπορούν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις που, είτε σχετίζονται με τη φυλή είτε με τους μετανάστες, τη φτώχεια, τη θρησκεία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Οι εκπαιδευόμενοι και ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί σχολείου/εκπαιδευτές ενηλίκων θα πρέπει όχι μόνο να το γνωρίζουν αυτό, αλλά και  να είναι σε θέση να το αντιμετωπίσουν κατάλληλα. Αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός αυτής της ενότητας, να εντοπιστούν δηλαδή, τα διάφορα είδη συγκρούσεων, τα στάδια της σύγκρουσης, οι πολιτιστικές διαφορές, τα αίτια των συγκρούσεων και οι δυνατότητες επίλυσης αυτών. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική είναι η εκμάθηση των διαφορετικών μοντέλων επίλυσης των συγκρούσεων και η απόκτηση εργαλείων και στρατηγικών διαμεσολάβησης ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα οι συγκρούσεις.

 

Η ενότητα αυτή θα αρχίσει με το γνωστό μοντέλο του «παγόβουνου» για να εξηγήσει την προέλευση των συγκρούσεων. Παρόμοια, ακόμα, μοντέλα θα παρουσιαστούν με τον ίδιο τρόπο, με στόχο την επίλυση της σύγκρουσης. Για να επιτευχθεί αυτό, θα περιγραφεί βήμα-βήμα η διαδικασία της σύγκρουσης, όπως επίσης και οι πιθανές δράσεις που θα πρέπει να ληφθούν. Κατανοώντας τις αιτίες των συγκρούσεων και τις σαφώς καθορισμένες φάσεις, το επόμενο βήμα  θα είναι να παρουσιαστούν τα μοντέλα διαχείρισης των συγκρούσεων και ο τρόπος εφαρμογής τους. Εκτός από αυτή τη θεωρητική προσέγγιση, κάποιες μελέτες περίπτωσης θα παρέχονται, έτσι ώστε οι εκπαιδευόμενοι να μπορούν να εξασκήσουν τα παραπάνω μοντέλα σε καταστάσεις που μπορεί να συναντήσουν στο εκπαιδευτικό τους περιβάλλον.

 

Στο τέλος, οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν τις ποικίλες καταστάσεις σύγκρουσης και να συμμετέχουν ενεργά και επαναλαμβανόμενα με τις πιο κατάλληλες στρατηγικές/τεχνικές επίλυσης.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
  • Ορισμός της έννοιας της Σύγκρουσης

  • Αιτίες  συγκρούσεων

  • Τα στάδια της Σύγκρουσης

  • Διαφορετικά Μοντέλα Επίλυσης Συγκρούσεων (και οι στρατηγικές τους)

  • Πολιτιστικές διαφορές: Παράγοντες Συγκρούσεων και Λύσεις

ΣΤΟΧΟΙ 
  • Περιγραφή μιας σύγκρουσης

  • Προσδιορισμός των διαφορετικών τύπων Συγκρούσεων

  • Προσδιορισμός των διαφορετικών μοντέλων Επίλυσης των Συγκρούσεων.

  • Ευχέρεια στις  στρατηγικές, τεχνικές και τα διάφορα εργαλεία διχείρισης ως ειδικός στη διαμεσολάβηση και επίλυση των συγκρούσεων.

  • Εφαρμογή των στρατηγικών, τεχνικών και λοιπών εργαλείων για την επίλυση των συγκρούσεων.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Παρουσίαση των διαφορετικών τύπων των συγκρούσεων και των μοντέλων επίλυσης, του προβληματισμού και της συζήτησης που βασίζεται σε παραδείγματα, πρακτικές εξάσκησης, συζητήσεις και αναλύσεις για τους λόγους διαφωνίας, ανταλλαγή  απόψεων.

Μελέτη Περίπτωσης-Εθνική Προκατάληψη

Εάν ένας φοιτητής ή μαθητής είναι απομονωμένος λόγω της διαφορετικής εθνικότητας, πώς, ως εκπαιδευτικοί ή ως εκπαιδευτές ενηλίκων, μέσα από μια ομαδική εργασία, θα επιλύσετε αυτές τις εντάσεις..;

bottom of page