top of page

Θεματική Ενότητα 1- Το σχολείο ως κοινωνικός θεσμός

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

ΕΠΙΠΕΔΟ EQF, επίπεδο 6

 

ECT 1

 

ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ:  Αγγλικά, Γερμανικά, Ελληνικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Τουρκικά

O κύριος στόχος της εκπαίδευσης είναι να μεγιστοποιήσει τη συνολική ανάπτυξη των μαθητών, και συγκεκριμένα, την ανάπτυξη επιμέρους περιοχών όπως ψυχοκινητικές, συναισθηματικές, γνωστικές, επικοινωνιακές, κοινωνικές. Είναι ωφέλιμο όλοι να εκπαιδευτούν, όχι μόνο ακαδημαϊκά, αλλά παράλληλα, προσωπικά και κοινωνικά. Έτσι, η εκπαίδευση θα έχει δύο βασικούς στόχους για τους εκπαιδευόμενους. Πρώτος στόχος τίθεται η ανθρωποκεντρική εκπαίδευση για την κοινωνικοποίηση του ατόμου, δηλαδή, η εκπαίδευση σε αξίες, κανόνες και συμπεριφορές για την ανάπτυξή των μαθητών ως ενεργών και συμμετοχικών μελών της κοινωνίας, και ακολουθεί η γνωστική ή ακαδημαϊκή εκπαίδευση με σκοπό την αποκόμιση γνώσεων από το άτομο. Ωστόσο, πρωταρχικός ρόλος του σχολείου είναι να λειτουργεί ως φορέας κοινωνικοποίησης, ένας ρόλος ο οποίος στις μέρες τείνει να αποσπάται, αναδυοντας ζητήματα όπως έλλειψη αξιών, έλλειψη κριτικής ικανότητας, κ.λπ.

 

Όταν μιλάμε για το σχολείο ως θεσμό κοινωνικοποίησης αναφερόμαστε στην κοινωνική διάσταση της ανάπτυξης του μαθητή. Ένας από τους κύριους στόχους της εκπαίδευσης είναι να βοηθήσει το μαθητή να ενσωματωθεί καταρχήν στη σχολική κοινότητα, και έπειτα να διευκολύνεται στην προσαρμογή του στην ευρύτερη κοινωνία.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Δημογραφική ανάλυση των δεδομένων

Επίγνωση των ίδιων των ικανοτήτων.

Συναισθηματική εκπαιδευση.

ΣΤΟΧΟΙ

Να προσδιορίζουν οι δάσκαλοι το πολιτισμικό κεφάλαιο του μαθητή και της οικογένεια του (προέλευση, οικονομικό επίπεδο, κ.λπ.)

Να έχουν επίγνωση των δυνατοτήτων τους ανάπτυξης των ικανοτήτων του μαθητή

Να μάθουν να εργάζονται με τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Δραστηριότητες

Οι δραστηριότητες αυτής της θεματικής ενότητας στοχεύουν στον αναστοχασμό, μέσα από τη σύγκριση των εμπειριών των εκπαιδευομένων με τις διάφορες μελέτες περίπτωσης καλών πρακτικών και μεθόδων, που αφορούν τη διαχείριση της διαφορετικότητας, άλλα πολιτιστικά ζητήματα, την ισότητα των φύλων- τόσο στο σχολικό αλλά και σε κάθε εκπαιδευτικό περιβάλλον. Το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος συζήτησης, προβληματισμού και αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές, τους ερευνητές και τους εκπαιδευτικούς.

Το «Butterfly Circus”

 

Το “Butterfly Circus” είναι μια 20 λεπτή δραματική ταινία μικρού μήκους που αποτελεί απόδειξη για τη δύναμη της ελπίδας και της πίστης του καθενός στον εαυτό του. Μέσα από την ταινία προκύπτει έντονα ο προβληματισμός σχετικά με το καλό και του κακό, τον άνθρωπο εναντίον του ανθρώπου, τον άνθρωπο εναντίον του εαυτού του και τη δύναμη της ελπίδας που τελικά κατακτά τα πάντα.

 

Μετάβαση στην  Δραστηριότητα

Διαλέξεις Πρόσωπο με πρόσωπο.

 

Εισαγωγή στις βασικές αρχές της έρευνα-δράσης, η ανάλυση των μελετών περίπτωσης και άλλα είδη των συμμετοχικών μεθόδων, προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευομένων σε σχέση με την αξία της αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών και μαθητών καθώς και τη σημασία της συνεργασίας για την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης.

 

 

Η Γωνιά των συναισθημάτων

 

Η γωνιά των συναισθημάτων είναι μία δραστηριότητα που αφορά τα συναισθήματα. Οι εκπαιδευόμενοι καλούνται να παρουσιάσουν εκ νέου όλα τα συναισθήματα που βρίσκονται στα βιβλία μέσα από αφίσες με πραγματικές εικόνες και χρώματα. Στις ιστορίες των συγκεκριμένων βιβλίων, κάθε συναίσθημα συνδέεται με ένα χρώμα. Κάθε πρωί, καθένας από τους εκπαιδευόμενους γράφει το όνομα του δίπλα από το συναίσθημα που  τον αντιπροσωπεύει εκείνη τη στιγμή.

 

Μετάβαση στην  Δραστηριότητα

 

 

bottom of page