top of page
Γωνιά Συναισθημάτων

Ομαδική εργασία / Ατομική εργασία.

 

 Για να γίνουν οι μαθητές πιο συνειδητοποιημένοι σχετικά με τα διαφορετικά συναισθήματα που νιώθουν, και το ρόλο που διαδραματίζουν στη ζωή τους, τόσο μέσα ή έξω από το σχολείο, προτείνουμε να δημιουργηθεί η "γωνιά των συναισθημάτων" στην τάξη. Για να εισαχθεί η ιδέα της δραστηριότητας, ο δάσκαλος θα χρησιμοποιήσει ως αφορμή  μια ιστορία που μιλά για το θέμα αυτό. Μερικά από τα βιβλία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι «Το τέρας των χρωμάτων" (The Monster Book Of Colours) ή "Η Πάολα και τα χρωματιστά μαλλιά της»( Paula and her Multi-coloured Hair ). Έπειτα από τη αφήγηση της ιστορίας, ο δάσκαλος θα μιλήσει στους μαθητές του για τα αισθήματα και τα συναισθήματα που εμφανίστηκαν στην ιστορία, ποια από αυτά αισθάνονται συνήθως οι μαθητές, ποια είναι τα επιθυμητά αισθήματα, και ποια συναισθήματα τους κάνουν να νοιώθουν άσχημα.

 

Έπειτα στην τάξη, ο δάσκαλος « χτίζει» τη γωνιά των συναισθημάτων. Όλα τα συναισθήματα που βρίσκονται στα παραπάνω βιβλία, μπορούν να αποδοθούν με αφίσες με πραγματικές εικόνες και με χρώματα, δεδομένου ότι σε αυτές τις ιστορίες, κάθε συναίσθημα συνδέεται με ένα χρώμα.

 

 Κατά την προέλευση στο σχολείο, κάθε μαθητής θα γράφει το όνομά του δίπλα στην αφίσα του συναισθήματος που νιώθει εκείνη τη στιγμή. Ανάλογα με το που έβαλαν τα ονόματά τους οι μαθητές, ο δάσκαλος μπορεί να ξεκινήσει μια συζήτηση για το πώς αισθάνονται, ποιος είναι  ο λόγος που αισθάνονται αυτόν τον τρόπο, και πώς θα μπορούσαν να το αλλάξουν ... Επιπλέον, στο τέλος της σχολικής ημέρας, οι μαθητές θα μπορούν να αλλάξουν το όνομα τους από το συναίσθημα που δήλωσαν ότι νιώθουν και να το τοποθετήσουν σε μια διαφορετική αφίσα, εφόσον συνέβη κάτι κατά τη διάρκεια της ημέρας, που τους έκανε να νιώσουν διαφορετικά.

 

Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά τη σημασία που έχει να αισθάνονται όμορφα, και να κάνουν και τους άλλους ανθρώπους να αισθάνονται όμορφα, αλλά και τον τρόπο που θα το επιτύχουν. Η δραστηριότητα αυτή θα βοηθήσει το δάσκαλο να κατανοεί πως νιώθουν οι μαθητές του, πώς αντιδρούν σε διάφορες καταστάσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε περίπτωση που τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που περιμένει, να βρει τον τρόπο να τα αλλάξει.

bottom of page